הפולן הוא אבקת פרחים טהורה הנאספת על ידי הדבורים מהפרחים, תוך כדי האבקתם. האבקה היא בעלת חשיבות מיוחדת להתפתחות המין הצמחי, ולכן היא מכילה חומרים בעלי ערך תזונתי רב. הפולן היינו מקור לחלבונים, שומנים, מינרלים וויטמינים, שהם רכיבים חיוניים לחיה ולהתפתחותה של משפחת הדבורים. הפולן מוכר בספרות כ- מזון שלם", כלומר מזון המכיל את כל המרכיבים התזונתיים הדרושים לקיום הגוף.
הרכב: הפולן מורכב מ: 22%-40% חלבון, 30%-60% פחמימות, ומ- 6% שומן, מכיל את כל 22 חומצות האמינו וביניהן 8 חומצות האמינו החיוניות לגוף, ושאותן הגוף לא מייצר, רמתן בפולן (ב-% ) עולה על זו שבמזונות חלבוניים אחרים. בנוסף, מכיל הפולן גם אנזימים, מינרלים, חומרים אנטיביוטים וויטמיני C,A,D וקומפלקס B
הפולן מכיל גם פלבנואידים ופלבנולים (ביניהם רוטין וקוורצטין), קרטנואדים וכן חומצות כלוריות וטריפטופניות, המוגדרות חומרים ביואקטיביים (18).
להלן טבלת השוואה של חומצות אמיניות (אבני הבניין של כל החלבונים בגוף) במוצרים השונים:
חומצות אמיניות (%)
מוצר"איזולאוצין"לאוצין"ליזין"מתיונין"פנילאלנין"תריאונין"טריטופן"
בשר בקר0.93 1.28 1.45 0.42 0.66 0.82 0.2
ביצים0.85 1.17 0.93 0.39 0.69 0.67 0.2
גבינה1.74 2.63 2.34 0.8 1.43 1.38 0.34
פולן4.5 6.7 5.7 1.8 3.9 4 1.3
השפעה ביולוגית:התכולה של החומרים הביואקטיביים בפולן נובעת ממקורות הפרחים השונים, שמהן הוא נאסף.
מערכת החיסון
ב 2000 J Allern Complement Med בדקו את היכולת האנטימיקרוביאלית של תוצרי הדבורה, בשל תכונות הריפוי שהרפואה המסורתית מייחסת לאפיטרפיה. היכולת האנטימיקרוביאלית נבדקה כנגד מיצוי של Viridans streptococci בצלחות אגר ונימצא שלפרופוליס, לפולן, לדבש ולחלת הדבש תערובת רכיבים אנטימיקרוביאליים בכמויות שונות (19).
בסקירת תוצרי דבורה משנת 1972 (20) דווח כי פולן מכיל חומרים אנטיביוטיים היעילים כנגד חיידקי Salmonela וכמה גזעים של Colibacillus .
מחקר שנערך ב- 1994 ברוסיה מדווח גם הוא על האפקט המווסת את מערכת החיסון של הפולן . המחקר נערך על חיות מעבדה שהוזנו בפולן במשל חודש, ובדק תגובה חיסונית הומורלית ראשונית ושניונית (IgM & IgG ). כמו כן נבדקה עוצמת התגובה של רגישות יתר מאוחרת (hypersensitivity ).
ממצאי המחקר עולה שהפולן פעל כמווסת מערכת החיסון (Immunomodulator ), הוא גרם לגירוי תגובה חיסונית
הומורלית ושינה את תגובת רגישות היתר (21 ).
הפולן כ"מזון שלם"
לפולן יש השפעה מווסתת על תפקודי המעי, בזכות התכולה הגבוהה של צלולוז וסיבים, וכן יש לו השפעה על מערכת הרבייה והפוריות, הודות לתכולת ההורמונים שבו (1 ).
בשנת 1994 נערך בסין מחקר שבדק את השפעת ההזנה בפולן דבורים על חולדות מעבדה בהריון ועל גדילת העוברים.
החולדות חולקו אקראית לשלוש קבוצות ניסוי: קבוצת ביקורת, ללא מתן פולן, (C ) ושתי קבוצות הניסוי A, B אשר קיבלו תוספות מזון של פולן בכמויות של 20 גרם/ ק"ג ו- 10 גרם/ק"ג בהתאמה. ממצאי הניסוי עולה שבקבוצות שצרכו פולן (A,B) היה משקל הגוף גבוה יותר, רמות ההמוגלובין, כלל החלבונים, ברזל ואלבומין, גם הם היו גבוהים יותר, גם אצל העוברים נצפה משקל גבוה יותר וירידה בשיעור התמותה. לא נצפה כל עיוות באיברים הפנימיים או בשלד העוברים (22 ).
פולן
ערך תזונתי ל־100 גרם
חלבונים"23.7 ג '
פחמימות"27 ג '
שומן"4.8 ג '
ויטמין A"0 מק"ג
ויטמין B1"0.009.4 מ"ג
ויטמין B2"0.0186 מ"ג
ויטמין B3"0.157 מ"ג
ויטמין B6"0.009 מ"ג
ויטמין B9"0.0052 מק"ג
ויטמין C"0.350 מ"ג
ברזל"0.140 מ"ג
סידן"0.225 מ"ג
מגנזיום"0.148 מ"ג
זרחן"0.53 מ"ג
אשלגן"0.58 מ"ג
נתרן"0.044 מ"ג